tiistai 27. kesäkuuta 2017

Kesäkuntoon 2017

Alkuvuosi meillä on Kodan kanssa mennyt hyvin laiskasti, vain tavallisia hihnalenkkejä sekä satunnaisesti muiden koirien kanssa metsässä riehumista, agilitya ja doboa. Pitkään olen ihaillut Facebookin koiraryhmien hyväkuntoisia ja lihaksikkaita koiria ajatellen, että jonain päivänä Kodakin näyttää noin hyvältä, joten lopulta päätin tarttua tuumasta toimeen ja alkaa tehdä jotain asian eteen. Kodakin alkaa olla sen ikäinen, että sen kanssa voi oikeasti tehdäkin jo jotain, joten suunnittelin meille suuntaa antavan viikon kunto-ohjelman. Sen ei ole tarkoitus olla mikään tarkka suunnitelma, jota noudatetaan pilkuntarkasti, vaan enemmänkin apuna keksimään tekemistä sen mukaan mitä milloinkin pystyy ja ehtii tekemään.
Kuten huomaatte, useimpien päivien kohdalle on laitettu kaksi eri liikuntamuotoa. Tämä ei suinkaan tarkoita, että tekisimme molempia saman päivän aikana, vaan niistä on mahdollisuus valita jompi kumpi.


MaanantaiTiistaiKeskiviikkoTorstaiPerjantaiLauantaiSunnuntai
Pyörälenkki
Juoksulenkki
Dobo
Uinti
MetsälenkkiPyörälenkki
Juoksulenkki
Dobo
Uinti
Agility
Flirt pole
Metsälenkki

Pyörälenkki: 2-10km lenkki koira pääasiassa hihnassa vierellä ravaten tai vapaana, jos mahdollista sekä toisinaan lyhyitä laukkapätkiä. Aloitellaan myös vetoharrastusta, joten välillä pyörä-/juoksulenkki korvataan lyhyillä vetoharjoituksilla. Toteutetaan öisin tai muutoin viileällä ilmalla.

Juoksulenkki: Rauhallisia muutaman kilometrin juoksulenkkejä enemmänkin omistajan kuin koiran kunnon kohottamiseksi. Koira juoksee joko vapaana tai vetovaljaissa minun edelläni. Toteutetaan öisin tai muutoin viileällä ilmalla. 

Dobo: Noin tunnin mittainen treeni venyttelyineen dobo-pallolla ja tasapainotyynyllä sekä 15min alku- ja loppuverryttelyt reippaan kävelylenkin muodossa. Venyttelyt toistetaan 2h harjoituksen jälkeen.

Uinti: 30min uimista tai vain vedessä kahlailua, jos koira ei suostu uimaan. Samat alku- ja loppuverryttelyt kuin dobossa.

Metsälenkki: Periaatteessa vapaapäivä, jolloin käydään vain rauhallisilla kävelyillä ja annetaan koiran kulkea vapaana.

Agility: Noin tunnin mittainen treeni ja 15-30min alkulämmittely jalan tai pyörällä, johon kuuluu niin kävelyä, ravia kuin laukkaa sekä 30min loppujäähdyttely kävelten. Agilitya tosin tuskin tulee kesällä tehtyä, koska ei ole sopivaa treenipaikkaa, joten se on meillä enemmänkin syys-/kevätlaji, kun olemme Kannuksessa.

Flirt pole: Todella lyhyt max. 15min treeni sekä samat alku- ja loppuverryttelyt kuin agilityssa. Toteutetaan öisin tai muutoin viileällä ilmalla.

Suunnitelmaan on tarkoitus jossain vaiheessa lisätä myös taakanveto kunhan saan tarvittavat varusteet hankittua, mutta siinä tulee luultavasti kestämään vielä jonkin aikaa. 

Toistaiseksi kesäkunnon tavoittelu on sujunut aika hyvin olosuhteet huomioon ottaen. Tässä kun on ollut juhannusta, eilen tuli pentu hoitoon ja viikonloppu menee Kannuksessa kennelvuorossa, joten ei ole oikein ollut aikaa tai mahdollisuutta liikkua niin aktiivisesti kuin toivoin, mutta olen silti tyytyväinen liikkumiseemme.

Miten teillä huolehditaan koiran lihaskunnosta?2 kommenttia:

 1. Koda on kyllä tosi komea!

  Aluksi haluaisin kysyä, onko koira kuiva (eli lihakseton) vai tukeva? Koiralla on sen verran paksu turkki, etten itse saa sanoa juuta enkä jaata. Kuivalta hän ennemminkin näyttää. Enkä siis yhtään tiedä mitä kennellinjalla opiskellaan, enkä epäile lainkaan sun koiratietoutta!

  Meillä lihasten kasvattaminen on alkanut jo aivan pienestä pennusta pitäen. Molemmat koirat ovat saaneet juosta pihalla ja lähimetsässä vapaana niin paljon kuin ovat jaksaneet. Siinä ohella ravintorikas ruoka on ollut osana tätä prosessia. Vanhempi on nyt sen 11kk ikäinen ja on ollut jo monta kuukautta niin hyvässä kunnossa, mitä sen ikäinen voi koskaan olla! Itse olen tosi ylpeä itsestäni siinä suhteessa, että aloin liikuttamaan koiraa paljon jo pentuna (tietyissä roduissa kuitenkin sen liikunnan kanssa pitää olla tosi tarkkoja). Nykyään canicrossin ja vaelluksen ohella (jota ei edes joka viikko harrasteta) ylläpidetään lihaksistoa ruokinnan ja kevyiden ravauslenkkien avulla. :)

  sahlajasupersahla.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näyttää vaan turkin takia tukevalta, oikeasti se on jopa pikkasen liian hoikka. :D Ja saa todellakin tulla (asiallisesti) sanomaan, jos on jotain sanottavaa mun koiranpidosta. Kodakin on vasta ensimmäinen koirani, joten olen vasta ihan aloittelija näissä asioissa. :)

   Poista